ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Δημήτρης Λιαντίνης απαντά σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να μιλάμε μέσα στα πλαίσια της Αγωγής για το θάνατο και πώς.

Ανακοίνωση

Τα βίντεο, τα ηχητικά ντοκουμέντα, οι φωτογραφίες, όσο και αν αποτελούν υλικό που προσελκύει επισκέπτες, δε θεωρούμε πως αποτελούν ενδεδειγμένο τρόπο προσέγγισης στη φιλοσοφία και ειδικά στη φιλοσοφία του Δημήτρη Λιαντίνη.

Κατανοούμε και σεβόμαστε την ανάγκη των ανθρώπων που δεν τον γνώρισαν από κοντά να αισθανθούν έστω και μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό λίγη από την ακτινοβολία και την προσωπική γοητεία που εξέπεμπε ο άνθρωπος Δημήτρης Λιαντίνης, τόσο με το μέταλλο της φωνής του, όσο και με το σπινθηροβόλο βλέμμα του αλλά και τον απαράμιλλο ρυθμό των κινήσεών του, όμως ας μην ξεχνάμε ότι ο Λιαντίνης υπήρξε στοχαστής και Δάσκαλος και όχι ζεν πρεμιέ...

Μπορεί κάποιοι να έχουν τους δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες για να προβάλλουν μονόπλευρα τη ζωή του Λιαντίνη, εμείς όμως όχι μόνο δε συμμεριζόμαστε αυτή την τακτική αλλά και προβληματιζόμαστε έντονα για τις επιπτώσεις στη διάδοση του έργου του. Ο Λιαντίνης όπως γνωρίζουν εκείνοι που τον μελετούν, άφησε ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και τη ΓΚΕΜΜΑ από οργή για τους αιώνες που δε θα υπάρχει. Άφησε τα βιβλία του... Όχι φωτογραφίες και βίντεο. Και στα βιβλία και στο έργο του θέλουμε κι εμείς με κάθε τρόπο να στρέψουμε το ενδιαφέρον.

Το οπτικοακουστικό υλικό αν έχει κάποιο λόγο ύπαρξης είναι μόνο για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον να μελετήσουμε τη φιλοσοφία του. Όπως εξάλλου και ο ίδιος έκανε με τους συγγραφείς που αγαπούσε. Όπως κάνει και κάθε άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, την ποίηση, την αγωγή, την ιστορία, την αστρονομία και όλες τις άλλες επιστήμες. Η τακτική του σύγχρονου ανθρώπου να αποφεύγει το διάβασμα και να προσηλώνεται στην εικόνα, όχι μόνο καταμαρτυρά την κατάπτωση του πνευματικού επιπέδου της εποχής μας αλλά και συντελεί στη συνεχή υποβάθμιση των νοητικών λειτουργιών. Η εικόνα έχει τη δική της δύναμη και αξία αλλά το ανώτερο δημιούργημα του ανθρώπου είναι ο λόγος. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο ίδιος ο Λιαντίνης μέσα από το έργο του.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο ίδιος ο Λιαντίνης θέλησε και επεδίωξε να μείνουν και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη ζωή του. Ιδιαίτερα αναφερόμαστε στο βίντεο που ο ίδιος επεξεργάστηκε με τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ και επεδίωξε να προβληθεί από το κρατικό κανάλι. Όπως και όλα τα άλλα βίντεο που έχουν γυριστεί από ομιλίες του ή διδασκαλίες του ή στιγμές με μαθητές του. Γι' αυτό και δεν έχουμε κανένα λόγο να μη διευκολύνουμε την πρόσβαση των ανθρώπων και στο υλικό αυτό.

Στο βαθμό όμως που μας αναλογεί και μπορούμε, θα προβάλλουμε πάντα πως όποιος πραγματικά θέλει να γνωρίσει το Λιαντίνη θα πρέπει να μελετήσει τα βιβλία του. Κι ακόμη δε θα πάψουμε ούτε στιγμή να υποστηρίζουμε την άποψη πως η διακίνηση του οπτικοακουστικού υλικού από ομιλίες και διαλέξεις του Δημήτρη Λιαντίνη θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες. Κι άλλο τόσο θα πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία της χώρας η οποία και κατοχυρώνει δικαιώματα και σε αυτό το υλικό σε εκείνους που έχουν τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και σε κανέναν άλλο.

Οφείλουμε λοιπόν να διευκρινίσουμε ότι όποιο υλικό εδώ φιλοξενούμε γίνεται μόνο υπό τον όρο της συναίνεσης και της άδειας της κ. Νικολίτσας Λιαντίνη η οποία και μας έχει παραχωρήσει ένα μεγάλο μέρος από αυτό. Την ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας.

Οποιοδήποτε άλλο υλικό φιλοξενούμε εδώ σχετικά με το Δημήτρη Λιαντίνη, είναι γιατί ελεύθερα παρέχεται το δικαίωμα από τους κανονισμούς του διαδικτύου αφενός αλλά και γιατί θεωρούμε ότι το υλικό αυτό έχει ιδιοκτήτη τον ίδιο το Λιαντίνη και κανέναν άλλο πέραν των προσώπων που ορίζει ο νόμος ως υπεύθυνους να διαχειρίζονται την πνευματική του κληρονομιά. Το διευκρινίζουμε όχι τυχαία, αλλά γιατί κατ' επανάληψη έχουμε προκληθεί να εκφράσουμε ευχαριστίες σε εκείνους που ανέβασαν το υλικό στο διαδίκτυο. Εμείς τον μόνο που αισθανόμαστε υποχρέωση στην περίπτωση αυτή να ευχαριστήσουμε, είναι το Λιαντίνη και μόνο το Λιαντίνη. Όποιος άλλος - φυσικά και εμείς - βοηθάει στη διάδοση του έργου του, όχι μόνο δεν του οφείλονται ευχαριστίες αλλά απλά κάνουμε το χρέος μας απέναντι σε έναν άνθρωπο που υπέγραψε το έργο του με το ίδιο του το αίμα. Και όποιος αυτό το λησμονεί και επιδιώκει τη δική του προβολή μέσα από το έργο του Λιαντίνη, όχι μόνο δεν του αξίζουν ευχαριστίες αλλά το ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Όποιος λοιπόν ενοχλείται που φιλοξενούμε οπτικοακουστικό υλικό από διαλέξεις και διδασκαλίες του Δημήτρη Λιαντίνη και το οποίο εκείνος έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, δεν έχει παρά να το αποσύρει από την ελεύθερη χρήση και πρόσβαση. Όσο όμως το υλικό αυτό θα υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο, εμείς θα το προβάλλουμε. Για το Λιαντίνη φυσικά και μόνο. Και όχι για να διαφημίσουμε οιονδήποτε άλλο. Στους μόνους που αναγνωρίζουμε, όπως έχουμε και υποχρέωση, το δικαίωμα να μας ζητήσουν να αποσύρουμε οτιδήποτε, είναι στην κυρία Νικολίτσα Λιαντίνη και στην κυρία Διοτίμα Λιαντίνη, τη σύζυγο και την κόρη του Δασκάλου μας, και σε κανέναν άλλο.

Βιβλιοθήκη Λιαντίνη

Φωτοθήκη

_______
Πειραματιστείτε με τα πλήκτρα που υπάρχουν στο κάτω μέρος της οθόνης. Μπορείτε να σταματήσετε στην εικόνα που σας ενδιαφέρει, να γυρίσετε πίσω, να δείτε την προβολή με υπότιτλους ή χωρίς. (Για το τελευταίο, υπάρχει ένα πράσινο κουμπάκι στα αριστερά.)